Kategórie
Návody Software

Ako na nákupy v Obchode Play

V dnešnej dobe čoraz viac mobilných kvalitných aplikácií nie je zadarmo. V tomto článku sa teda pozriem na to, ako si vybrať spôsob platby, pridať platobnú kartu do Obchodu Play a najmä ako predplatné zrušiť.

 

Dva druhy nákupov

 

V súčasnosti niektorí vývojári ponúkajú svojim zákazníkom na výber dva druhy nákupu aplikácie:

 

  • predplatné – je to platba pravidelne sa opakujúca v pevne stanovenom intervale – každý týždeň, mesiac či rok.
  • jednorazový nákup – aplikáciu si kúpite len raz a viac za ňu neplatíte.

 

Rozoberiem to na príklade aplikácie Envision. Tu vývojár zákazníkom ponúka 2 druhy predplatného – mesačný (2 €) a ročný (19,99 €) a takisto celoživotné vlastníctvo, teda jednorazovú platbu za aplikáciu v hodnote približne 100 €.

Ak aplikácia ponúka skúšobné obdobie, spôsob nákupu si vyberáte v danej aplikácii, nie v Obchode Play. Sú však aj aplikácie, ktoré si kupujete priamo pri inštalácii v obchode s aplikáciami. Zistíte to tak, že namiesto tlačidla Získať / Inštalovať je tlačidlo so sumou.

 

Spôsoby platby

 

Vo všeobecnosti existujú tri spôsoby platby:

 

  • platba prostredníctvom faktúry u operátora – ak si mesačne platíte paušál, cena aplikácie sa priráta k najbližšej faktúre. Povedzme, že cena faktúry je mesačne 15 €, aplikácia stojí 10, takže najbližšia výška faktúry bude nepríjemných 25 €. Tu je potrebné dať si pozor, či v banke nemáte nastavený limit inkasa. Ak totiž suma prekročí tento limit, platba sa neuskutoční.
  • platba prostredníctvom kreditu – ak využívate u operátora len kredit, cena aplikácie sa odráta z neho.
  • debetná karta – je možné si do Obchodu Play pridať kartu a nákupy sa budú hradiť prostredníctvom nej.

 

Ako pridať kartu?

 

Postup v prípade Obchodu Play je nasledujúci:

 

Poznámka: potvrdiť znamená poklepať, nájsť / vyhľadať myslím dostať sa na konkrétnu položku švihaním prsta.

 

  1. Otvoríte Obchod Play, v ňom vyhľadáte názov prihláseného účtu a ten potvrdíte.
  2. Otvorí sa ponuka, kde vyhľadáte položku Platby a odbery a potvrdíte.
  3. Vyhľadáte a potvrdíte Spôsoby platby. Vo vrchnej časti displeja sa nachádzajú aktívne spôsoby platby.
  4. Ak chcete pridať kartu, vyhľadáte a potvrdíte položku pridať kreditnú alebo debetnú kartu. Pozor, môžete pridať karty len od poskytovateľov Mastercard, Visa a Amex.
  5. Zobrazí sa editačné pole, kde vpíšete číslo karty.
  6. Ak je číslo správne napísané, pod ním sa objavia ďalšie dve editačné polia. Prvé z nich je popísané ako MMRR. Tu vpíšete platnosť karty v podobe mesiac / rok, teda napríklad 03/21. CVC označuje potom trojmiestny overovací kód, napríklad 111.
  7. Ak máte zapísané všetky potrebné údaje, nájdete a potvrdíte tlačidlo Uložiť.

 

Samotný spôsob platby si vyberáte pri nákupe. V prípade predplatného ho budete môcť aj zmeniť.

 

Ideme nakupovať

 

Ako som už spomínala, existujú dva spôsoby, ako je možné aplikáciu kúpiť:

 

  • z aplikácie napríklad po uplynutí skúšobného obdobia – tento postup však záleží od každej aplikácie.
  • priamo z Obchodu Play, čo popíšem nižšie.

 

V Obchode Play do editačného poľa napíšete názov aplikácie. Vo výsledkoch si nájdete však platenú alternatívu, ktorú by ste chceli kúpiť. Poklepete teda na jej názov a následne na tlačidlo s uvedenou cenou. Zobrazí sa dialóg, kde sa nachádza:

 

  • Názov kupovanej položky,
  • suma,
  • spôsob platby – ja mám predvolený spôsob platby Slovak Telekom,
  • zmluvné podmienky,
  • tlačidlo Kúpiť jedným klepnutím.

 

Ak vám spôsob platby vyhovuje, stačí len potvrdiť toto tlačidlo a aplikácia je vaša. Ak nie, poklepete na Spôsob platby. Otvorí sa zoznam, kde si švihaním vyberiete spôsob platby, ktorý vám vyhovuje, a potvrdíte ho poklepaním. Až následne potvrdzujete tlačidlo Kúpiť jedným klepnutím.

Niektoré banky možno budú vyžadovať potvrdenie platby v ich natívnej aplikácii. Ak nie, nákup je hotový.

 

Spravovanie odberov

 

Ak si chcete pozrieť, za čo pravidelne platíte, nájdete to cez názov prihláseného účtu > Platby a odbery > Odbery. Tu sa nachádza zoznam predplatených aplikácií. Poklepaním na názov niektorej z nich sa dostanete do správy odberu. Nájdete tu názov aplikácie, sumu, kedy prebehne najbližšia platba a dátum, odkedy je odber aktívny. Potom hlavný a záložný spôsob platby. Pod každým z nich je tlačidlo Aktualizovať, po ktorého potvrdení sa ocitnete v zozname možných platobných spôsobov. Pre zmenu stačí potom poklepať na vybraný spôsob platby.

No a na spodnej strane displeja je asi to najpodstatnejšie tlačidlo Zrušiť odber. Mne Obchod Play ponúkol aj možnosť pozastaviť predplatné. Ak si prajete len pozastavenie, poklepete na tlačidlo Pozastaviť. Ak ho chcete zrušiť definitívne, potvrdíte tlačidlo Nie, ďakujem. Tým sa zrušia pravidelné platby za danú aplikáciu k dátumu najbližšej platby.

 

Záver

 

Viem, že predplatné môže byť pre nás trošku strašiakom. Aj ja som sa tomu dlho bránila. Preto verím, že vám moje skúsenosti pomôžu zorientovať sa a nadobudnúť istotu. V prípade otázok či postrehov píšte buď do komentárov pod článkom, alebo cez Facebook, Twitter či e-mailom. Budem rada.

Jedna odpoveď na “Ako na nákupy v Obchode Play”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.