Kategórie
Software

TalkBack 9.1 v systéme Android 11 prvý a hlavne veľmi osobný pohľad

V BlindRevue vyšiel článok o novom prepracovanom TalkBacku 9.1. Ten sa týka zhrnutia nových funkcií a, samozrejme, musí byť objektívny. Dalo mi to zabrať. Do akej miery sa mi objektivita podarila, posúďte sami. V tomto článku už preto nebudem o všetkých funkciách písať podrobne, zhrniem svoj prvý dojem z celého Androidu 11 a TalkBacku z pohľadu dlhoročného používateľa. Upozorňujem vopred, že sa to môže týkať len môjho telefónu.
Ak si správne pamätám, Android 11 spolu s nadstavbou One UI, a teda aj Android Accesibility Suite sa mi aktualizoval 2. marca a to aj na staršom telefóne s Androidom 9. Píšem to preto, lebo Matěj Plch 1. marca vo svojom článku napísal, že aktualizácia odčítača ešte nie je voľne dostupná. V oficiálnom článku na BlindRevue sa dočítate, že prvé telefóny, ktoré túto novú verziu TalkBacku dostanú, budú práve Samsungy a aj telefóny Pixel od Googlu. Bola som nadšená, pretože pravdupovediac som nečakala až takúto výraznú zmenu v ovládaní. Vedela som, že budú po novom integrované aj gestá pomocou viacerých prstov, ale nejako mi to vypadlo. Tak ma to trošku zaskočilo.
Našťastie, ihneď po aktualizácii TalkBacku na mňa vyskočil návod, ako mám s čítačom vôbec pracovať, inak by som bola stratená. V manuáli si môžete všetky gestá vyskúšať a tam to, samozrejme, funguje všetko výborne.

Najskôr pozitívna stránka veci

Ak raz všetko bude fungovať tak, ako to vývojári zamýšľali, TalkBack 9.1 bude zasa super odčítač. Páči sa mi koncepcia „rotora“, kedy prechádzate po položkách ponuky pre čítanie a v niektorých prípadoch si rovno môžete meniť aj parametre – napríklad rýchlosť reči alebo veľmi užitočný jazyk. Ak píšem rotor, nemám na mysli presne to isté, ako poznajú používatelia VoiceOveru. No dá sa prechádzať po ponuke navigácie TalkBacku buď švihnutím hore a hneď dolu, alebo posúvaním sa tromi prstami vľavo, vpravo, hore aj dolu. Tiež pozitívne hodnotím to, že vývojári sa nezamerali len na nový Android 11, ale že ponúkli zmenu ovládania aj pre zariadenia so starším systémom, hoci ich používatelia o viacprstové gestá prichádzajú.
Integrácia gest viacerými prstami je podľa mňa do budúcnosti veľmi prospešná a otvára to nové možnosti práce s odčítačom. Môže to pomôcť aj ľuďom, ktorí si nevedia zapamätať gestá pomocou švihania v rôznych smeroch, tak ako ja. Som napríklad nadšená z gesta dvojité poklepanie dvomi prstami. To funguje spoľahlivo a pekne si môžem spustiť / pozastaviť podcasty či video na YouTube alebo prijať či zložiť hovor. To je super a naozaj ma to potešilo. Kde sa asi tak vývojári inšpirovali?
Funguje aj plynulé čítanie od nasledujúcej položky trojitým poklepaním dvomi prstami a takisto pozastavenie a opätovné spustenie čítania jedným poklepaním dvomi prstami. Všetky gestá dvomi prstami sú podľa mňa spoľahlivé, aspoň čo som zatiaľ mala možnosť vyskúšať.
Tip prvý – pri všetkých viacprstových gestách odporúčam mať prsty ďalej od seba aspoň pár milimetrov. Inak ich odčítač nedeteguje správne.
TalkBack konečne číta zasa meno volajúceho. Neprekrikuje sa so zvonením, je s ním na jednej úrovni hlasitosti. Pozitívne takisto hodnotím prispôsobiteľnosť ponúk ako čítania („rotor“), tak aj zjednotenú ponuku a to, že sa globálna a miestna ponuka zlúčili do jednej. Odpadá teda nutnosť pamätať si viaceré gestá, dokonca majitelia podporovaných telefónov si nemusia vôbec pamätať odkiaľ kam treba švihnúť. Stačí im raz klepnúť na displej tromi prstami, ak to práve funguje.
Tip druhý – zoznam nových gest sa nachádza v nastaveniach TalkBacku hneď ako prvá položka Nové funkcie v aplikácii TalkBack. Dostanete sa tam cez ponuku TalkBacku > Nastavenia funkcie TalkBack.

Nespoľahlivé trojprstové gestá

A idem kritizovať. Sem-tam sa mi stáva, že TalkBack 9.1 v kombinácii s Androidom 11 nereaguje ani na základné skúmanie dotykom. Nie vždy sa po ikonách na pracovnej ploche presúvam švihaním. Používam aj prechádzanie prstom po obrazovke. Ak takto ale zameriam vybranú aplikáciu a chcem ju dvojitým poklepaním otvoriť, systém nie vždy reaguje správne. Takisto pri rýchlom pohybe švihaním prsta zhora nadol po povedzme znakoch či slovách zamŕza. Dúfam, že toto je naozaj len dočasný problém. Pritom v telefóne s Androidom 9 to funguje spoľahlivo.
Používanie gest dvomi prstami, ako som spomenula, je v poriadku. To sa však o troj a viacprstových gestách povedať nedá. Spomenula som to aj v oficiálnom článku. Niekedy sa stáva, že odčítač namiesto troch prstov zaregistruje len dva. A tak namiesto pohybu zo znakov napríklad na slová mi otvorí zoznam všetkých aplikácií či ma presunie z jednej strany domovskej obrazovky na druhú. V článku ma to zasa posunie o istý úsek textu, ako keď rolujete dvomi prstami. Treba si dávať na to pozor.

Písanie, úprava textu a Braillovská klávesnica

Vývojári vynovili aj Braillovskú klávesnicu. Bližšie to popisujem v článku na BlindRevue. Rozčarovanie však prišlo v momente, keď som zistila, že ju nemôžem zatiaľ z neznámych dôvodov používať. Ak ju chcem nastaviť ako predvolenú, telefón ma vyzve zapnúť TalkBack, hoci už samozrejme v zariadení spustený je. Ak niekto viete, aké toto má riešenie, sem s ním.
Na úpravu textu máme po novom k dispozícii takisto gestá tromi prstami. Tie sem-tam fungujú, sem-tam aj nie. No písanie textu je podľa môjho názoru celkovo pomalé. Odčítač reaguje spomalene pri používaní klávesnice Gboard. Už sa mi stalo, že sa akoby reštartoval. Pohyb po texte v editačnom poli nie je plynulý. Takisto ma niekedy po vymazaní znaku vyhodí z upravovaného textu do klávesnice a musím sa znovu dotknúť editačného poľa, aby sa tam ako keby presunulo zameranie kurzora. Je to otravné, to musím povedať otvorene.
Tip tretí – ak je to možné, používajte ako hlas Google TTS. Ja používam Espeak a mám pocit, že odčítač si s ním často nedokáže poradiť. Na kratučkú dobu zamrzne a potom sa opätovne spúšťa. Dokonca bez toho, aby som s ním niečo robila.

Hlasové ovládanie

Ďalší skvelý počin, keby fungoval. Je zvláštne, že na staršom telefóne s Androidom 9 funguje omnoho spoľahlivejšie. Teda inak to poviem. Tam funguje, na Samsungu s Androidom vo verzii 11 nie. Pri pokuse o spustenie sa ozve oznámenie „Pri rozpoznávaní hlasovej skratky sa vyskytla chyba“. A to aj napriek tomu, že má udelený prístup k mikrofónu.
Keďže mi to nedalo pokoj, vyresetovala som celé zjednodušenie ovládania, avšak ani potom sa ani hlasové ovládanie a ani Braillovská klávesnica nespamätali. Dokonca po preinštalovaní Android Accesibility Suite mi odtiaľ klávesnica celkom zmizla.

Záver

Po pár hodinách zvykania si a pravdupovediac aj boja som uvažovala, že prejdem ku konkurencii a to konkrétne k CSR dnešnému Jieshuo, alebo si kúpim iPhone. Potešilo ma gesto pre pozastavenie / opätovné spustenie čítania TalkBacku a takisto pozastavenie / spustenie prehrávania obsahu alebo prijatie a zloženie hovoru. Najviac ma asi mrzí nefunkčná Braillovská klávesnica a nekomfortná úprava textu. Dám však odčítaču ešte šancu, predsalen je to prvá ostrá verzia a bolo by to nespravodlivé.
Nechcela som narušiť objektivitu oficiálneho článku na BlindRevue, tak som sa rozhodla spísať svoje prvé dojmy sem. Článok budem priebežne dopĺňať a aktualizovať s tým, ako sa budú moje používateľské skúsenosti meniť a ako budú, dúfam, odpadať jednotlivé problémy.
Všetkým, čo to dočítali až sem, vďaka za trpezlivosť.

 

Aktualizované 14.03.2021

 

Chvalabohu po aktualizácii opäť môžem používať Braillovu klávesnicu, funguje štandardne. Dokonca vie po novom rozpoznávať aj 2 módy písania, ako je to uvedené v článku na Blindrevue. Do ponuky TalkBacku konečne pribudli aj hlasové príkazy, čo predtým v telefóne s Androidom 11 chýbalo. Zoznam presných formulácií hlasových príkazov v slovenčine však stále nemáme. Konečne však ovládanie hlasom funguje.

 

Aktualizované 10.04.2021

 

Zistila som, že problém s kratučkým zamrznutím a opätovným spúšťaním TalkBacku sa netýka iba Espeaku, ale robí to pri použití všetkých hlasov okrem TTS od Googlu. Používala som istú dobu hlas Eliška od Acapela TTS a TalkBack mrzol takisto. Ďalej sa mi zdá, že aktivácia aplikácie funguje tak, že po jej zameraní prstom treba poklepať kdekoľvek na displej okrem samotnej ikony aplikácie (dosť divné). Braillovská klávesnica síce funguje, no bola by som rada, keby sa dali tie dva módy písania vypnúť. Je to asi tak otravné, ako keď sa vám nechcene pretáča displej na šírku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.