Kategórie
Hardware Tyflo pomôcky

PenFriend 2

V článku Čím si zjednodušujem život? som sľúbila, že sa na PenFriend pozriem podrobnejšie, popíšem výhody, nevýhody a ako ho používam ja.
Pozor, článok sa týka zariadenia PenFriend 2. Je aj starší, ale už aj novší variant, kde sa popis môže líšiť.

Obsah balenia

PenFriend dostanete v pomerne veľkej plastovej obdĺžnikovej škatuli. Balenie potom obsahuje:

  • Samotný PenFriend,
  • Nálepky – veľké štvorcové, malé kruhové a väčšie kruhové,
  • 3 magnetky,
  • USB kábel s Mini USB koncovkou (v dnešnej dobe?),
  • šnúrku na krk (už ani neviem, kde ju mám),
  • 2 mikrotuškové AAA batérie.

Stručný popis

PenFriend je, ako som už písala, zariadenie podobné peru. Slúži na označenie si predmetov pomocou nálepiek, ktoré sú spárované so zvukovým popisom nahratým priamo do „pera“. Na dĺžku meria približne 14, na šírku v hornej najširšej časti niečo cez 2 a v spodnej najužšej okolo 1 centimetrov. Vkladajú sa doň dve mikrotuškové (AAA) batérie. Vnútorná pamäť PenFriendu 2 je 4 GB a celkovo doň môžete nahrať 125 hodín zvukového záznamu. Na jednu nálepku sa potom zmestí najviac hodinová nahrávka.
Na prednej strane má PenFriend 4 kruhové dobre hmatateľné tlačidlá:

  1. On/off – najväčšie a najlepšie hmatateľné tlačidlo,
  2. Tlačidlo pre nahrávanie,
  3. Tlačidlo pre zvyšovanie / znižovanie hlasitosti,
  4. Tlačidlo na prepínanie módu

Na hornej strane sa nachádza očko na navlečenie šnúrky. Ak máme tlačidlá otočené smerom k sebe, tak na ľavej strane zvrchu je vstup pre slúchadlá a pod ním Mini USB vstup pre kábel. Batérie sa nachádzajú pod krytkou umiestnenou na zadnej strane PenFriendu.

Nahrávanie a prehrávanie zvukového popisu

Najskôr je potrebné PenFriend, samozrejme, zapnúť. Na to slúži prvé tlačidlo zhora, ktoré keď podržíte asi na 2 sekundy, ozve sa krátke pípnutie na znamenie, že je PenFriend zapnutý. Poznámka pre ľudí so zvyškom zraku – rozsvieti sa aj červená kontrolka nad zapínacím tlačidlom. PenFriend sa spustí v režime čítania nahratých zvukových popisov.
Nahrávanie prebieha tak, že stlačíte tlačidlo pre nahrávanie. Priblížite sa k nálepke, s ktorou chcete nahrávku spárovať, čo PenFriend ohlási pípnutím. Potom tlačidlo uvoľníte a môžete nahrať popis. Z praxe odporúčam asi pol sekundy počkať, pretože sa mi stáva, že mi odsekne začiatok nahrávky. Nahrávanie ukončíte opätovným stlačením tlačidla pre nahrávanie. Ak nie ste s výsledkom spokojní, rovnakým spôsobom popis nahráte opakovane, čo pôvodnú nahrávku prepíše.
Pre prehratie nahratého zvukového popisu stačí, ak sa k nálepke priblížite s užším koncom zapnutého prístroja.
Po skončení práce s PenFriendom je vhodné ho vypnúť. Urobíte tak stlačením on/off tlačidla. Mne sa sem-tam stane, že na to zabudnem. Preto je fajn, že po desiatich minútach nečinnosti sa sám vypne. Starší typ PenFriendu sa vypínal už po troch minútach, čo sa mne osobne zdá lepšie.

Zálohovanie nahratých popisov

Je možné a aj vhodné zálohovať si nahraté zvukové popisy do počítača, aby ste o ne neprišli a pri kúpe nového PenFriendu nemuseli všetky znovu nahrávať. Našla som dva postupy.

  1. Pripojíme PenFriend do počítača a skopírujeme si priečinok REC. Pri kúpe nového tento priečinok len skopírujeme z PC do zariadenia.
  2. Nahrávky zálohujeme cez program Správca údajov v zariadení. Podrobnejší postup je v návode k PenFriendu 2 na stránke Tyflocompu.

Módy

PenFriend 2 okrem režimu nahrávania obsahuje ešte mód Audiokniha a MP3 prehrávač. Ani jeden z nich nepoužívam, preto sa k nim neviem bližšie vyjadriť. Bližší popis jednotlivých módov nájdete v Návode k PenFriendu 2 na stránke Tyflocompu.

Možnosti využitia

S PenFriendom si môžete označiť všeličo. Ja ho najviac používam na vonné oleje do difuzéra a lieky. Ďalej si takto označujem napríklad čaje, kávy a iné potraviny. Keďže sa k nemu dodávajú aj magnetky s nahrávacím štítkom, môžete si s ním popísať aj plechovky. Je možné si tak označovať zaváraniny, nahrať si návody na prípravu nejakého jedla. Ja som si napríklad nechala nahrať návod k cestovinám alebo ovsenej kaši z vrecka. Mali by sa dokonca dať kúpiť aj prateľné nálepky, teda môžete si nahrať popis, ako to ktoré oblečenie prať. Pravdupovediac, toto som neskúšala a ani by som to asi neurobila.

Záver

PenFriend je jedna z veľmi užitočných špeciálnych pomôcok pre zrakovo znevýhodnených ľudí. Ja ho používam dosť často a osvedčil sa mi. Najviac na ňom oceňujem to, že si sama nemusím vyrábať napríklad QR či čiarové kódy a byť závislá na niekom, kto mi s nimi pomôže. Ak miniete nálepky dodané s PenFriendom, môžete si dokúpiť nové. Takisto je fajn, že nálepky sú prepisovateľné. Ak máte teda napríklad nádobku, kde si ukladáte čajové vrecká a chcete do nej uložiť čaj s inou príchuťou a dátumom spotreby, stačí na nálepku nahrať nový popis. Nevýhodou je, že je to zariadenie navyše. V dnešnej dobe by som si vedela predstaviť, že by to fungovalo na princípe mobilnej aplikácie a k nej dodávaných nálepiek a rôznych štítkov. To je aj jedna z alternatív PenFriendu. Ďalšou je aplikácia Seeing Assistant Home, ktorej nevýhodou je práve to, že s výrobou čiarových kódov by som ja konkrétne potrebovala pomoc.
PenFriend je špeciálna pomôcka a je možné na ňu žiadať príspevok od úradu práce. Jej cena je 160 eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.