Kategórie
Braillovo písmo Úvahy / zamyslenia

Braillovo písmo v ére technológií

Viete si predstaviť, že by sme nevedeli písať a čítať, že všetky informácie by sme prijímali iba sluchom? Texty písali iba ťukaním do klávesnice počítača a knihy čítali len v digitálnej forme? Dnešný svet informačných technológií k tomu speje. Nemyslím si však, že je to správne.

Technológie sú pre ľudí so zrakovým postihnutím neskutočným pomocníkom a uľahčujú život nevídaným spôsobom. Myslím si, že o tom nie je potrebné sa ani dohadovať. Vďaka nim môžeme používať počítače a internet, skenovať si knihy, takže sa vieme dostať k oveľa väčšiemu množstvu informácií. Uľahčujú orientáciu, štúdium aj prácu. Koniec-koncov aj ja sama by som sa bez nich už nezaobišla. Môžem si s pomocou technológií zarábať a to nie je zanedbateľné. Dokonca ma baví ich testovať a skúšať. Ale napriek tomu z nás technológie môžu urobiť aj oveľa hlúpejších ľudí, ako by sme si mohli myslieť. Keď sa učí malé dieťa písať a čítať, musí sa naučiť spájať rukou napísaný znak s jeho významom, pospájané znaky vnímať ako slová, slová ako vety. A to sa netýka len detí bez zrakového znevýhodnenia. Keď nás učili v škole písať a čítať Braillovo písmo, najprv sme sa museli naučiť vnímať tvary – štvorec, trojuholník, kruh a podobne. Potom sme sa učili chápať, že niekoľko napísaných bodov vytvára jedno písmenko. Neskôr, že jednotlivé skupiny bodov, teda písmená tvoria slová a slová zasa vety. Oproti tomu pri počúvaní vnímame informácie ako keby už hotové. Musíme si uvedomiť, čo ktoré slovo znamená, ale už nevnímame to, aké je pod rukami, ako pôsobí na naše prsty, aký má „tvar“. Preto si myslím, že nevidiaci ľudia, ktorí nevedia čítať Braillovo písmo, sú o tento zážitok a priamo o schopnosť čítať a písať ochudobnení. Je pravda, že sa vedia dorozumieť prostredníctvom písaného textu na počítači, môžu sa napríklad učiť pomocou poznámok a učebníc  v digitálnej forme. Sú odkázaní na to, že všetko pôjde tak, ako má, že sa nevybije batéria v počítači alebo telefóne. Ale predstavme si, že vypnú prúd. Čo potom? Keď sa to stane, ostávajú bez možnosti akýmkoľvek spôsobom prijímať informácie. Snáď okrem prípadu, keď by bol niekto ochotný im predčítať. Oproti tomu človek, ktorý ovláda Braillovo písmo, má stále možnosť, hoci obmedzenú, čítať knihy, písať si s ostatnými nevidiacimi ľuďmi, robiť si poznámky v škole, učiť sa a tým byť na druhých aspoň sčasti nezávislý. Toto je podľa mňa obrovská výhoda Braillovho písma aj dnes.

Ďalším nesporným kladom Braillovho písma je, že je potichu. Moja práca spočíva v tom, že prepisujem zvukové nahrávky do textu. To znamená počúvam 7 hodín denne zvukový výstup počítača a k tomu aj nahrávku. Po práci si chcem „prečítať“ audio alebo knihu v digitálnej forme – ďalší zvuk. Chcem si vypočuť hudbu, pozrieť video na YouTube? Samé zvuky. Oproti tomu keď vezmem do rúk knihu v Braillovom písme, tak je ticho. Nič ma neruší, nezahlcuje. Vychutnávam si len písmo pod rukami a jeho význam v hlave, žiadny ruch, žiadny hluk. Braillovo písmo je tiež diskrétne. Bolo by skvelé nebyť odkázaná len na hlasový výstup, ktorý na celú električku v tom najväčšom tichu zahlási, kto vám práve volá, alebo začne čítať súkromnú správu o zostatku na účte.

Dôkazom toho, že Braillovo písmo sa ešte nestalo nejakým historickým prežitkom, je aj to, že firmy sa snažia vyvíjať moderné technológie, do ktorých práve Braillovo písmo integrujú. Nehovorme teraz o braillovských riadkoch. To už nie sú až tak nové vynálezy. Ale napríklad inteligentné hodinky, ktoré majú nie zvukový, ale braillovský výstup, to je podľa mňa skvelý posun a oživenie Braillovho písma. Boli aj pokusy vyvinúť dotykový telefón s hmatovým displejom, ktoré ale zatiaľ – pokiaľ viem – neboli veľmi úspešné. Podľa môjho názoru sú to skvelé počiny. Pretože ako nevýhodu Braillovho písma v ére technológií vidím to, že knihy v ňom písané sú nesmierne objemné a ťažko prenosné. Áno, fungujú aj pri vypnutom elektrickom prúde. Ale vziať si so sebou jednu celú knihu do vlaku nie je naozaj reálne a je to veľká škoda. Pretože ako hovorím, nie je počúvať ako čítať. Snívam o tom, že niekto vymyslí tablet, naozajstný cenovo dostupný tablet, ktorý bude primerane malý a tenký a bude vedieť zobrazovať text v Braillovom písme. Viem, aj mne sa potom môže na ňom vybiť batéria. Ale bolo by to perfektné spojenie niečoho tradičného s tým moderným a najmä tichým a diskrétnym.

Moderné technológie sú pre ľudí so zrakovým znevýhodnením nesporne užitočné. No Braillovo písmo ako tradičný nástroj písomnej komunikácie má podľa mňa nenahraditeľné miesto. Robí totiž aj z nevidiacich ľudí od narodenia gramotných ľudí. A to nikdy žiadny počítač nedokáže.

2 odpovede na “Braillovo písmo v ére technológií”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.